Hout. Linoleum. Tegel. Tapijt.

 

Als het aankomt op het kiezen van vloerbedekking, zijn er heel wat mogelijkheden en er komen er constant bij. Ooit kurk, zeegras, gietvloeren of behandeld hout overwogen? Misschien moet u dat maar eens doen.

 

Dus als het tijd is een vloerbedekking te kiezen voor uw huis en je merkt dat je vastzit, geef ik u hier 10 opties:

 

1. Massief hout
Een klassieke keuze, hout is duurzaam en praktisch, maar voelt ook high-end. Een van de beste dingen van hout is dat het bestand is tegen kinderen en huisdieren, en het moet slechts om de paar jaar bijgewerkt worden. Hoewel het duurder is om te installeren dan tapijt, is de waarde veel hoger, omdat het nooit zal moeten worden vervangen. Als je een smalle kamer breder wilt doen lijken, kies dan smalle planken. Voor een grote ruimte geven brede planken een visueel evenwicht. Kies hout met knopen en kleur varianten voor een rustieke look.

 

[singlepic id=416 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: De donkere houtsoorten zijn niet langer “in style” en de voorkeurs-finish van de laatste jaren keert terug naar de lichte houtsoorten.

 

2. Tapijt
Omdat tapijt vaak de goedkoopste keuze in vloerbedekking is, kijken er heel wat mensen op neer. Toch kan tapijt passend zijn in veel plaatsen, vooral in ruimtes met weinig voet-verkeer, zoals slaapkamers. Het grote voordeel: tapijt helpt bij geluidsisolatie, helpt met energiebesparing en het heeft niet noodzakelijkerwijs een vlakke ondergrond nodig voor de installatie. En hoewel er een zekere “eikes” factor is bij tapijten die slechts zelden worden gereinigd, kunnen tapijten allergenen en stof vasthouden die dan regelmatig kunnen worden opgezogen met de stofzuiger. Bij de keuze van tapijt, ga je best op zoek naar een lus of gedraaide vezels van 80 procent wol/20 procent nylon mix voor de beste uitstraling en duurzaamheid.

 

[singlepic id=418 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: Meer en meer mensen die gebruik maken van tapijt in trappen en zalen gaan voor een strepen motief.

 

3. Gietvloer
Op zoek naar een zeer moderne look die niet beton is? Overweeg gegoten hars, dat beslist warmer is dan beton, maar nog steeds waterdicht en hygiënisch. Gietvloeren kunnen worden gegoten in zeer grote ruimtes zonder zichtbare naden en werkt goed in keukens en badkamer.

 

[singlepic id=419 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: Hoewel wit altijd in stijl is, is levendig gekleurde lak echt “in-style”.

 

4. Porselein Tegels
Harder dan keramische tegels, porselein tegels zijn vrijwel onderhoudsvrij. Ze kosten meer dan keramische tegels en meestal moeten ze worden geïnstalleerd door een professional, aangezien zij goed moeten worden verdeeld omdat ze kunnen uitzetten en inkrimpen.

 

[singlepic id=420 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: Tegenwoordig komen ze in metallic afwerkingen en hout effecten.

 

5. Bamboe
Als u op zoek bent naar een eco-vriendelijk hout keuze, is bamboe de beste oplossing, omdat het om de 3 tot 5 jaar kan worden geoogst, in tegenstelling tot de 15 tot 25 jaar voor de meeste houtsoorten. Het draagt goed en is beschikbaar in vele kleuren.

 

[singlepic id=421 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: Glossy, bijna zwarte bamboe is zeker “in-style”, vooral in kamers met een Oost-Aziatische sfeer.

 

 

[ad#Beeld adv 468*60]

 

 

6. Beton
Het grote voordeel van beton is de duurzaamheid en industriële chique look. Het kan ook gegoten worden op een bestaande vloer zonder behoefte aan nivellering en de toplaag moet slechts om de zeven jaar bijgewerkt worden. De keerzijde is dat beton koud is, en dat kan nadelig aanvoelen in koude klimaten. Beton kan er geweldig uitzien vooral in een binnen/buiten afwerking waar een terras grenst aan een overdekt leefruimte.

 

[singlepic id=422 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: Betonnen vloeren met een hoog-glans afwerking. Kleur keuzes zijn ook al lang niet meer beperkt tot het standaard grijs.

 

7. Kurk
Als u op zoek bent naar een anti-slip vloer, kun je niet beter doen dan kurk, en het is natuurlijk brandvertragend.
Het is ook een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar geluids- en energie-isolatie, maar die niet voor tapijt willen gaan.

 

[singlepic id=423 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: Bleke tinten, grijs, donker bruin en metallic winnen boven het traditionele lichtbruin.

 

8. Laminaat
Laminaatvloeren waren een paar jaar geleden meer “in-style” dan nu. Misschien is dat omdat te veel mensen goedkope laminaatvloeren gekocht hebben die kromtrokken en omhoog kwamen. Dezer dagen, zijn hoogwaardige laminaten de norm en zijn ideaal voor ruimtes met veel verkeer. Zij mogen niet worden gebruikt in ruimtes zoals badkamers of keukens waar het water ervoor zal zorgen dat ze gaan kromtrekken.

 

[singlepic id=424 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: Zoek laminaten met een gestructureerd oppervlak voor een meer realistische look en afwerking.

 

9. Steen
Veel gebruikt in de mediterrane landen, marmer, kalksteen, graniet en basalt vloeren zijn klassiek en elegant. Het voordeel is dat ze perfect zijn voor ruimtes met veel verkeer en in het algemeen kunnen ze een leven lang meegaan (of twee). Het nadeel is dat steen poreus is en vlekken kan krijgen en moet worden beschermd met een product. Steen kan ook erg koud aanvoelen in plaatsen met een koud klimaat.

 

[singlepic id=425 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: De meest moderne uitstraling is matte tegels van groot formaat.

 

10. Natuurlijke vloeren
Als u op zoek bent naar iets zachter dan steen of hout maar je bent niet helemaal klaar voor tapijt, kunnen natuurlijke vezel vloeren uw beste keuze zijn. Vloeren van jute, zeegras, kokos en sisal zijn slijtvast in ruimtes met veel verkeer en chiquer ogend dan tapijt. De keerzijde van de natuurlijke vloeren: het kan glad zijn en iets te ruw voor blote voeten.

 

[singlepic id=417 w=320 h=240 mode=watermark float=]

 

Trend tip: Zoals met de meeste andere opties van vloeren, zijn de kleur variaties veel groter dan voorheen.
Kokos, bijvoorbeeld, is er in zwart, grijs, chocolade en een streep mix.

 

 

[ad#Beeld adv 468*60]