Sinds kort is de verkoop van gloeilampen in de gehele Europese Unie verboden. Een goede maatregel voor het milieu, maar voor de sfeerverlichting een kleine ramp. Althans, voor de sfeerverlichting zoals veel mensen dat gewend waren. Met een paar kunstgrepen kunt u de sfeer in uw huis echter redden. Waarschijnlijk zult u wel een aantal nieuwe armaturen moeten aanschaffen. Een spaarlamp geeft nu eenmaal een veel killer  licht dan een gloeilamp. Direct licht zal daarom zoveel mogelijk moeten worden vermeden. Dit zal ongetwijfeld zijn weerslag gaan krijgen op toekomstige woontrends. Misschien komen kunstzijde hanglampen, die de spaarlamp aan alle zijden omsluit, wel weer terug in ons interieur.

Tegenwoordig zijn er ook lichtinstallaties met RGB LED verlichting. RGB staat voor rood, geel en blauw. Hiermee is het mogelijk om in woningen te variëren met lichtkleur. Wat er feitelijk gebeurt is dat delen van het interieur door deze sfeerverlichting een andere kleur krijgen. De RGB verlichting wordt bediend met een zogenaamde lichtthermostaat. Licht dat kil en blauw is zorgt voor een hogere alertheid en concentratie. Warmere lichtkleuren zorgen voor meer ontspanning. Denk daarbij aan daglicht: wanneer de zon op zijn felst is zijn we actiever. Wanneer het begint te schemeren en het licht kleurt roder, voelen we ons eerder ontspannen. Als u aan het werk bent  zet u de lichtthermostaat op koel, blauw licht zodat het bureau zo verlicht is dat u geconcentreerd kunt werken. Zit u samen met vrienden de week door te nemen, kies dan voor warmer, roder licht. Naast de ruime keuze aan meubels bij Home24 treft u hier veel geschikte lichtarmaturen aan die geschikt zijn voor LED- en andere spaarlampen.

Ook de gewone spaarlampen verschillen nogal van kleur. U kunt de kleurtemperatuur op de verpakking aflezen in Kelvin. Hoe hoger het Kelvin-getal, hoe koeler het licht. In Nederland is warm-wit (2.700 Kelvin) gebruikelijk. Dit is de kleurtemperatuur van een gloeilamp van 60 watt.

Auteur: Saskia Jaspers