Een airco kopen voor je woning

Veel mensen denken ten onrechte dat ze een goed airconditioning systeem nooit kunnen betalen. Wat men zich echter niet realiseert is dat dergelijke systemen de laatste jaren veel goedkoper zijn geworden. En het kan zelfs nog voordeliger: je kunt er namelijk voor kiezen om de airco mee te laten financieren met de hypotheek. Dit levert fiscaal flink wat voordeel op. Airconditioning is mede daardoor financieel haalbaar geworden voor een grote groep mensen. Het is dus zeker de moeite waard om eens te kijken of het wellicht ook voor jou een optie is.

buitenunits

Je kunt je huis energiezuinig verwarmen

Vindt je ondanks de eerder genoemde voordelen nog steeds dat airco te duur is? Bedenk dan dat je de airco ook kunt gebruiken om je huis te verwarmen. Je kunt de airco dus niet alleen in de zomermaanden maar het gehele jaar door gebruiken. Daar komt nog eens bij dat verwarming door middel van een airconditioningsysteem energiezuiniger is dan een traditioneel cv-systeem. En je kunt zelfs nog meer besparen wanneer je kiest voor een alles-in-één warmtepompsysteem. Met een dergelijke airconditioning kun je de woning energiezuinig verkoelen, de vloeren verwarmen én je hebt altijd de beschikking over warm tapwater. Op de lange termijn is zo’n systeem beter voor je portemonnee én het milieu.

Welke airco is geschikt voor in huis?

Airco in huis biedt vele voordelen. Nu wil je vast graag weten welke soorten airco geschikt zijn voor een normaal woonhuis. Er zijn meerdere mogelijkheden verkrijgbaar, en deze zijn bijna allemaal ook verkrijgbaar met een warmtepomp. De meest gangbare opties zullen we hieronder iets uitvoeriger bespreken:

  • De mobiele airco
  • Split- of multisplit airco

Mobiele airco

Een mobiele airco is, zoals het woord al zegt: mobiel. Het is dus een verplaatsbaar apparaat wat je kunt opstellen in de kamer die je wilt verkoelen. Deze oplossing is daarom vooral geschikt voor mensen die slechts één kamer of ruimte willen verkoelen. Er zijn echter ook nadelen aan dit systeem.

  • In de eerste plaats zijn het vaak grote apparaten die door middel van een slang door het raam de warmte afvoeren. Je kunt je voorstellen dat een dergelijk aircosysteem niet altijd even decoratief is.
  • In de tweede plaats maken mobiele airco’s geluid. En zeker wanneer je een dergelijk apparaat in de slaapkamer gebruikt kan dit geluid hinderlijk zijn.
  • Ten derde moet het condenswater in de condens bak regelmatig met de hand worden geleegd. Je hebt er dus meer werk aan.
  • Ten slotte is er nog het probleem van de afvoerslang. Deze moet via het raam naar buiten gebracht worden. Maar dan moet er natuurlijk wel een raam zijn. En als er een raam is moet dit goed bereikbaar zijn, de slang is immers in lengte beperkt.

Kortom, de mobiele airco is vooral handig voor iedereen die op zoek is naar een korte termijn oplossing en maar één ruimte wil verkoelen. Omdat het apparaat ook wel wat nadelen heeft, kiezen veel mensen uiteindelijk toch liever voor een split- of multisplit airco.