Energie besparen met spouwmuurisolatie

Als u uw woning wilt verduurzamen en beter isoleren, dan is een spouwmuurisolatie de eerste optie waar u naar moet kijken. Het is de goedkoopste en snelste optie. En u hebt er geen vergunning voor nodig. Maar niet iedereen heeft een spouw en soms is de ruimte niet voldoende om een goed isolerend effect te bereiken.

Dan zult u ook andere opties moeten gaan overwegen zoals een buitengevelisolatie. Dat is een duurdere optie, maar biedt wel de mogelijkheid om meteen een nieuwe gevelbekleding aan te laten brengen. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende soorten spouwmuurisolatie en wat de verschillen zijn met buitenmuurisolatie. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van premies die worden aangeboden door Vlaanderen.be.

muur

Soorten spouwmuurisolatie

  • Glaswol – Een bekend en duurzaam isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gerecycled glas. De glaswol wordt in vlokken in uw spouw gespoten. Glaswol is een relatief goedkoop isolatiemateriaal en is recyclebaar. Bijkomend voordeel, glaswol isoleert zowel thermisch als akoestisch.
  • EPS parels – Dit zijn de bekende piepschuim bolletjes gemaakt van polystyreen. Deze bolletjes worden ook uw spouw in gespoten. Er zijn witte en zwarte bolletjes. De zwarte bolletjes zijn duurder maar isoleren dan ook beter. Heel duurzaam is het niet, want EPS wordt van aardolie gemaakt. Het voordeel is dat het geschikt is voor een nauwe spouw vanaf 3 cm.
  • PUR schuim – Deze spouwmuurisolatie is vloeibaar en wordt ook in de spouw gespoten. Kort daarna expandeert het schuim en wordt het een hard isolerend materiaal. Het is perfect om naden en kieren te dichten. Het heeft de hoogste isolatiewaarde van deze drie opties. Het is ook de duurste optie. Net als EPS wordt ook PUR van aardolie gemaakt. Niet echt ideaal dus voor een duurzame woning.

4 voordelen

Er zitten erg veel voordelen aan spouwmuurisolatie. Het grootste voordeel is dat u minder hoeft te stoken. Een beter geïsoleerde gevel verliest minder warmte. Dat levert u elke maand dus een besparing op in harde euro´s. Minder warmte verlies betekent ook een einde aan koude trek en resulteert in een beter wooncomfort.

Dat u minder energie gaat verbruiken is natuurlijk goed voor het klimaat. Dat betekent namelijk dat u minder CO2 uit gaat stoten. U draagt dus uw steentje bij aan de klimaatproblematiek. Ook wordt u minder afhankelijk van de stijgende kosten voor energie.

Verschillen met buitengevelisolatie

  • Spouwmuurisolatie is goedkoper dan buitengevelisolatie. Het verschil in prijs kan al gauw oplopen tot €100 per m².
  • Je hebt geen vergunning nodig voor spouwmuurisolatie, dus kan gelijk aan de slag.
  • Het spuiten van spouwmuurisolatie duurt een dag. Maximaal twee als u een groter huis hebt. Het aanleggen van buitengevelisolatie is een grote renovatie die een paar weken kan duren.

Bij buitengevelisolatie kunt u een nieuwe gevelbekleding kiezen. Bij de spouwmuurisolatie verandert er verder niks aan uw woning.