Wat kost het schilderen van een trap?

Om de kosten te bepalen voor het schilderen van een trap moet u eerst weten wat er nodig is om het werk uit te kunnen voeren. Als de trap in goede conditie verkeert hoeft u alleen te schuren, gronden, verven en aflakken.

Deze kosten worden simpel bepaald door het optellen van de kosten voor verf en materiaal. Het hangt van uw voorkeuren af welke verf u wilt gebruiken maar al met al zullen de kosten rond de € 150 liggen.

trap

Extra bijkomende kosten

Mocht u helaas eerst voorbereidende werkzaamheden als reparaties moeten uitvoeren dan zijn de kosten uiteraard iets hoger. Hoewel deze kosten beperkt zijn gaat er wel tijd in zitten om die het uit te voeren. Tenzij er ingrijpende reparaties nodig zijn zullen deze kosten te overzien zijn.

Trap schilderen uitbesteden

Een verstandige keuze kan zijn om het schilderen van en trap uit te besten aan een schildersbedrijf. De kosten zijn afhankelijk van de omstandigheden waarin de trap verkeert maar over het algemeen liggen de kosten van het schilderen rond de € 400 tot € 575.

Als u deze prijzen vergelijkt met die van het bekleden van een trap met vloerbedekking dan valt dat wel mee. De uitstraling van een trap die is geschilderd is verreweg mooier dan die van een bekleden trap.

Uitbesteden is puur gemak

In de praktijk zult u ervaren dat het uitbesteden van het schilderen van een trap voor u een uitkomst zal zijn. U heeft geen enkel omkijken naar de werkzaamheden en het resultaat is altijd perfect. De professionele behandeling van de trap en die dito afwerking garanderen succes. Uw eigen tijd is ook kostbaar en deze kunt u zelf indelen terwijl de vakmensen uw trap onder handen nemen. Het resultaat zal er naar zijn en u kunt genieten van uw mooie trap.

Aandachtspunten bij het trap schilderen

Het is een lastig karwei, het schilderen van een trap. De beperkte ruimte en de vele verschillende oppervlakken maken de trap een ingewikkeld object bij het schilderen. Er zijn een aantal aandachtspunten die u moet weten. Als u uitgaat van deze aandachtspunten zult u merken dat het schilderen van een trap minder ingewikkeld wordt dan dat u vooraf dacht.

1- Gebruik de juiste verf

Het ligt voor de hand dat u bij het schilderen van een trap voldoende aandacht moet schenken aan de soort verf die u gaat gebruiken. Op een trap moet een harde verfsoort worden aangebracht die de trap voldoende bescherming biedt tegen het intensieve gebruik. De extra component die de hardheid garandeert is essentieel bij het schilderen van de trap.

2- Neem de tijd bij het schilderen

Hoe lastig het schilderen ook is, als u de tijd neemt is het ook een leuk werk. Zeker als u de handigheid eenmaal onder de knie heeft zult u merken dat het werk sneller gaat. Een aandachtspunt bij het schilderen is zeker dat u rekening met het feit dat de trap na het schilderen een tijdje niet kan worden gebruikt. Hoewel de droogtijd rond de 12 uur ligt is een goede planning zeer handig.

3- Trap heeft voorbewerking nodig

Het intensieve gebruik van een trap veroorzaakt slijtage aan het hout waarvan de trap is gemaakt. Voordat u de trap gaat schilderen moet u deze slijtage in kaart brengen. Daar waar nodig moet het hout worden gerepareerd. U moet ook rekening houden met het opschuren van de trap. Deze werkzaamheden vergroten het resultaat na het schilderen. En een goede grondverf is altijd nuttig om de levensduur van de trap te verlengen. 

Tips

Omdat de trap zich meestal in de hal bevindt is de trap een van de eerste dingen die uw gasten van uw huis zien. En prachtig geschilderde houten trap is een lust voor het oog en geeft uw huis direct een chique uitstraling. Zeker als de open trap zich in de woonkamer bevindt is de trap helemaal een object dat in het oog valt. Een mooi geschilderde trap is een sieraad in huis. Om dat te bereiken is het handig om een aantal tips goed door te nemen.

1- De trap wordt veel gebruikt

Er is geen onderdeel in een huis waar zoveel gebruik van wordt gemaakt als van de trap. Als u nagaat dat slechts een klein deel van de traptreden werkelijk wordt gebruikt begrijpt u dat de intensiteit van het gebruik een harde verf noodzakelijk maakt. De hardheid van de verf of van de verfcomponenten zorgt voor een langdurig mooie trap.

2- Extra verharder

Een eerste tip voor trapverf is het gebruik van bepaalde verf met een extra verharder. Deze verharder zorgt er voor dat het een soort extra laag krijgt die slijtage tot een minimum beperkt. Er zijn verfsoorten waar die verharder al in zit maar die verharder kan ook als aparte laag worden aangebracht. Deze laatste soort noemen we een 2-componenten lak.

3- Prijs zegt niets

De prijzen van een goede trapverf liggen ver uit elkaar. Misschien neigt u naar de goedkoopste trapverf maar dat hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Het is in de praktijk vaak zo dat u van de duurdere soorten trapverf minder nodig heeft dan van de goedkope. Het gaat dan om de vierkante meters die u kunt verven of lakken met een bepaalde hoeveelheid. Als u met een goedkopere verf het oppervlak twee keer moet lakken dan bent u logischerwijs duurder uit.