Snelle makeover van je woonkamer: leg een leuke vloer

Het lijkt misschien raar, even “snel” een nieuwe vloer leggen, maar toch is dat een reuze gemakkelijke klus. Zeker als je laminaat van kunststof gebruikt, een nieuw materiaal dat in honderden verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is en nauwelijks van echt hout of tegels te onderscheiden is. Een extra voordeel van pvc vloeren is dat deze waterbestendig zijn en de groei van schadelijke micro-organismen voorkomen.

Vuil kan niet tussen de naden gaan zitten of in de vloer trekken. Het kost weinig moeite om het schoon te houden en je hoeft je geen zorgen te maken over krassen. Pvc laminaat is ook geschikt voor vloerverwarming waardoor je geen speciale dure ondervloer hoeft te leggen. Je hoeft alleen het laminaat zelf te leggen, tenzij de ondergrond erg golft of bobbelt. Leg in dat geval een eenvoudige ondervloer om oneffenheden in de vloer te egaliseren en om geluid naar een eventuele benedenverdieping te dempen. Met de juiste benodigdheden en een goede uitleg kan je het heel goed zelf.

vloertegels

Stappenplan

Zo’n pvc vloer is daarna gemakkelijk aan te brengen: het is slechts enkele millimeters dik. Je kan het gemakkelijk op maat snijden en daarna eenvoudig op de ondervloer plakken. Als je het helemaal goed wilt doen volg je de volgende stappen:

  • Trek een lijn loodrecht door het midden van de ruimte in de richting waarin je gaat leggen
  • Begin te plakken vanuit het midden langs de getekende lijn
  • Voordat je het beschermfolie verwijdert, eerst de strook passen op de plek waar deze komt te liggen. Leg de strook in de richting van de pijlen die op het beschermfolie staan
  • Bij plaatsing in badkamers, keukens en toiletten moet je na het leggen de randen dichtsmeren met siliconen kit

Maar je kan het natuurlijk ook aan een vakman overlaten, zeker als je zelf niet zo handig bent. Als je het laat aanleggen door de leverancier heeft deze het binnen een paar uurtjes gepiept.