Zelf meubels maken van steigerhout

De woonbladen staan er vol mee: meubels van steigerhout. Het robuuste karakter van dit hout zorgt ervoor dat het in vrijwel ieder interieur past. Je kan steigerhouten meubels net zo goed plaatsen in een landelijk interieur als in een modernere inrichting. En voor buitenmeubilair is het zonder twijfel het beste hout.

hout

Je kan deze meubels natuurlijk kant en klaar kopen, maar je kan er ook zelf mee aan de slag. Het is een ideaal materiaal om zelf meubels van te maken. Door het stoere uiterlijk van het hout maakt het niet zoveel uit als een plank een beetje scheef zit of niet helemaal aansluit. Dus ook voor de minder ervaren klussers is er geen beletsel om hier aan te beginnen. Het is een uitermate goedkoop materiaal, voor minder dan honderd euro schroef je al een tuinbankje in elkaar.

Je kan veel verschillende bouwtekeningen krijgen bij de bouwmarkt in de buurt of op internet. Zo voorkom je veel narigheid. Niets is zo irritant dan er halverwege achterkomen dat je een foutje hebt gemaakt en weer van voren af aan moet beginnen. Het is verstandig om het steigerhout op maat laat zagen bij de bouwmarkt. Zelf lukt het je nooit om het zo netjes af te zagen als ze het daar doen. Bovendien heb je weinig meer gereedschap nodig dan een goede opgeladen accuboormachine. Zorg dat je de gaten eerst voorboort voordat je de planken aan elkaar schroeft, om te voorkomen dat het hout gaat splijten.

planken

Steigerhout heeft nauwelijks onderhoud nodig. Als je het gebruikt voor een buitenmeubel moet je het beschermen met een vochtregulerende beits. Dit is belangrijk, want in hout zit vocht en dat moet eruit kunnen. Anders heb je kans dat het hout gaat rotten. Deze beits kan je in verschillende kleuren krijgen. Voor binnengebruik kan je het onbehandeld laten of schilderen in een kleur die past bij de rest van je interieur.